Apotekets historia och nätapotek

Det var på 1600-talet som vi fick en dokumenterad apoteksverksamhet men inte det statliga monopol som vi hade för några år sedan.

1575 öppnade det allra första offentliga apoteket i Stockholm som ägdes av Anthonius Busenius som var an slottsapotekare under den tiden. Då var apoteksrörelsen inte vad den är idag, utbudet var som ni kan förstå ganska begränsat.

Den största delen bestod av sprit och diverse växter som kunde behandla symptom. Även en del annorlunda produkter fanns i utbudet till en början. Här är några saker som gick att hitta på apotek ändra fram till slutet av 1700-talet:

Elfenben

Mumiepulver

Påfågelsträck

Ädelstenar

Morgondagg

Under 1600-talets början införde de ett licenssystem för de apotekare som ville hantera gifter och speciella mediciner. Under samma århundrade införde man också ett system med apoteksprivilegium som gjorde att inte alla kunde starta ett apotek. Detta privilegium kunde ärvas eller övertas av kronan (staten).

Under 1800-talet beslutades det att det skulle bli näringsfrihet i Sverige men apoteken och de med apoteksprivilegium  fick behålla sina fördelar ända fram till 1920. Efter detta år kunde man inte ärva eller köpa rätten till att starta ett apotek, då fick man ansöka om det hos kungen som satt på tronen vid den tiden.

1970 kom det monopol som vi har blivit ganska vana vid under ett tag. Då skapades det statliga företaget Apoteket AB som alla apotek skulle ligga under. Det var Socialdemokraterna som införde monopolet men 2006 när Moderaterna kom till makten med Fredrik Reinfeldt hade man en annan syn på hur apoteken skulle skötas. 2009 fick man igenom sitt förslag om att avskaffa monopolet och då privatiserades apoteken i Sverige. Samma år fick även vanliga matvarubutiker möjlighet att sälja receptfria läkemedel i sina butiker.

Idag finns det ett undantag med Alvedon som infördes 2015 efter att man har sett samband med en ökat användning av just detta receptfria läkemedel. Sjukhus har rapporterat flera fall av förgiftningar med Alvedon. Så från 2016 går det inte att hitta Alvedon i tablettform i vanliga butiker det går endast att köpa på vanliga apotek.

Nätapoteken

När apoteksbranschen blev en privatiserad marknad öppnade det även upp för nätapotek att etablera sig i Sverige. Då pratar vi de apotek som är verksamma i Sverige eftersom det finns utländska nätapotek som inte är lagliga fast man tror det.

Internethandeln har växt mycket de senaste tio åren och det är enkelt att bara beställa hem ett paket i stället för att gå rent fysiskt på ett apotek. Det finns många lagliga apotek i Sverige och man ska vara försiktig när man beställer. Läkemedelsverket har tagit fram en bra artikel gällande detta. Där står det bland annat hur du ska se om du besöker ett lagligt apotek eller inte. Det finns en speciell logga som är kopplad till en licens.

Läs mer om det på Läkemedelsverkets hemsida https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Att-kopa-lakemedel/Pa-Internet/