Diabetes typ 1 & 2

Misstaget många gör är att klassa ”diabetes” som en och samma sjukdom medan verkligheten är att det finns två helt skilda sjukdomar. Diabetes typ 1 och typ 2 har olika orsaker och utgång.

Diabetes typ 1

Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom där kroppens eget immunförsvar slår ut egna insulinproducerande celler. Sjukdomen är kronisk, den får man leva med livet ut och medicinering krävs hela tiden. Den egna insulinproduktionen upphör och kroppen kan inte längre ta in det socker som kommer från maten man äter, den når inte cellerna som behöver energi, istället lagras allt i blodet och det finns då risk för ketoner som är direkt livshotande. När cellerna inte får någon energi så förbränner man fett och förbränns det förmycket fett bildas det en syra som kan skada kroppen och i värsta fall leda till att patienten avlider.

Personer som har diabetes typ 1 måste också tillföra extra socker i kroppen om blodsockervärdet sjunker efter den funktionen försvinner också vid insjuknandet. Sjunker man under vissa värden ökar risken för medvetslöshet.

Diabetes typ 2

Personer som har diabetes typ 2 har celler som inte kan ta emot insulinet som produceras i kroppen. Många gånger orsakas det av övervikt och att man inte sköter om sin hälsa. Det finns två stora skillnader mellan typ 1 och typ 2.

Personer som drabbas av diabetes typ 2 har kvar sin insulinproduktion, det är bara cellerna som får sämre upptagningsförmåga. En person med diabetes typ 1 har ingen insulinproduktion kvar och den kan aldrig komma tillbaka.

Diabetes typ 2 kan botas genom att man lägger om sitt liv, motionerar och äter rätt. Diabetes typ 1 är kronisk och kan inte botas.

Man förväxlar ofta sjukdomarna genom att benämna dem med ”diabetes” eller ”sockersjuka” och ofta är det okunskap bakom att man blandar ihop dem.

Upptäckten av insulin

Får man inte behandling för sin diabetes så kan det i värsta fall leda till döden. Personer som fick diabetes typ 1 avled i regel alltid ända fram till 1920-talet. Det var en mycket fruktat sjukdom och man hade inte kunskap om hur man skulle få dessa att överleva. I stället satte man dem på en otroligt strikt diet där de undvek socker fast man förlängde egentligen lidandet då dödligheten var 100 %. Många dog även av den diet man fick, patienter svalt ihjäl i stället för att dö av sin sjukdom.

1921 kom en kanadensisk kirurg på en ide som han hade om att försöka få fram ett ämne som sänkte blodsockerhalten hos människor med diabetes typ 1. Efter många experiment på hundar och människor så lyckades han att utvinna hormonet insulin från extrakt från bukstottskörtlar. Det gick ganska snabbt eftersom det första året testade man det på hundar, året efter på människor och 1923 började läkemedelsföretag att producera insulin till hela den nordamerikanska kontinenten.

Upptäckten av insulin räknas som en av de största medicinska upptäckterna i vår historia. Det botar inte diabetes typ 1 men människor kan leva med sjukdomen och innebär inte en dödsdom som det var innan upptäckten.