Elchockbehandling och lobotomi

Vi lär oss av våra misstag och när man läser behandlingsmetoder genom tiderna så kan man lätt få rysningar när man får reda på hur det gick till. Man testade sig fram hela tiden eftersom man inte hade dagens forskning och teknik. Här tänkte vi ta upp de två mest fruktade behandlingarna som har utförts ute i världen samt här hemma i Sverige.

Lobotomi

Detta är en behandlingsmetod som ingår i vår mörka vårdhistoria här i Sverige. Lobotomi var en behandlingsmetod man använde för att försöka bota psykiska sjukdomar. Metoden användes i början på 1900-talet men utvecklades till en fast behandlingsmetod under 30-talet av den portugisiske kirurgen Egas Moniz. Den mest omtalade metoden uppfanns av den amerikanska läkaren Walter Freeman som gick ut på att en ett instrument liknande en ishacka fördes in i ögat, i tårkanalen ungefär 5 cm. Ishackan kapade nervbanor i hjärnan och det påverkade patientens personlighet. Det var mycket sjuka patienter som behandlades med lobotomi och efter behandlingen blev de flesta mer lätthanterliga men ofta apatiska samt att det tillkom många komplikationer som gjorde att metoden fick stor kritik. När man hade utfört lobotomi under ett par år så visade obduktioner att flera patienter dog av svåra hjärnskador.

Under 40- och 50-talet lobotomerades över 4000 personer där många miste livet under ingreppen. Lobotomi pågick så långt in på 60-talet i Sverige.

Den upphörde ganska snabbt i Sverige då man såg förödelsen men många fick som nämnt ge sitt liv för den metoden. Beckomberga sjukhus i Stockholm var ett av Sveriges största mentalsjukhus under den tiden lobotomi var en behandlingsmetod i landet. Idag finns det ingen mer behandling av psykiska patienter där, allt upphörde 2008.

Beckomberga är ett mytomspunnet mentalsjukhus och det finns mycket att läsa om det. Här är bland annat en intervju med en författare som skrivit en bok om sjukhuset där hennes far var inskriven på 80-talet. Den tar inte upp alla hemskheter som lobotomi men sjukhuset har

Elchockbehandling

Behandlingen pågår än i dag och ordineras till personer som har depression som inte har svarat på läkemedel. Förut lade man fram det som elchockbehandling men idag har det finare namn som ECT eller elbehandling och det låter ju lite snällare. Behandlingen är ungefär lika som den var när man startade i början på 30-talet men nu sker det under mer kontrollerade former. Elbehandlingen blev ett komplement samt en ersättning till lobotomi som var mycket vanligt vid början av 1900-talet. Idag blir patienten sövd och bevakas noggrant men förr i tiden var det inget tal om bedövning eller någon lättnad, då skickade läkare in strömmen direkt utan att tänka på vad patienten kände under behandlingen.

Instrument från 60-talet för ECT-behandling

Instrument från 60-talet för ECT-behandling

Metoden fungera faktiskt eftersom ström hjälper till att återställa balansen i hjärnan som orsakar depression men den har länge ansetts som en grym behandling och rapporter har publicerats där man säger att hjärnan kan skadas även vi dagens ECT-behandling.